FİNLANDİYA'DA YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA EĞİTİMİ




Finlandiya'da toplamda 14 adet üniversite bulunmaktadır. Bunların 4 tanesi başkent Helsinki'de olup, Tampere ve Turku gibi büyük şehirlerde 2 şer adet, ve diğer orta büyüklükteki kent merkezlerinde 1'er tane üniversite mevcuttur. Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi burs programlarına kabul edilecek sınırlı sayıda öğrenciler ve istisna bölümler hariç Master eğitimi ücretlidir. Örnek olarak 2016-2017 döneminde University of Oulu'nun eğitim ücretleri ve maksimum burslandırılacak öğrenci sayısı aşağıdaki gibidir.


Oulu University / Faculty of Molecular Medicine and Biochemistry


-FİNLANDİYA'DAKİ ÜNİVERSİTELER

2016- 2017 University of Oulu Maximum Number of Scholarships

2016- 2017 Dönemi için Oulu Üniversitesi Burs programları ve kabul edilecek öğrenci sayısı

Master's Programme
Maximum Number of Scholarships
Architectural Design                                            
10
Biomedical Engineering
20
Computer Science                                               
30
Environmental Engineering                                
15
Ecology and Population Genetics  
15
Economic Geology                                              
15
Economics  
15
Education and Globalisation                              
20
Finance
15
Financial and Management Accounting          
15
International Business Management
20
Learning, Education and Technology               
20
Marketing 
15
Product management                                         
20
Protein Science and Biotechnology                  
15
Software, Systems and Services Development in Global Environment           
40
Wireless Communications Engineering
20

Lisansüstü eğitim için bir çok ülke dil şartı koyarken, Finlandiya'da bir çok üniversite bu konuyu farklı şekilde çözmektedir. İngilizce dil bilginiz yeterli değilse bilimsel çalışmalar yapmanız, makale tarayıp İngilizce sunmanız ve yazınsal hale getirmeniz mümkün değildir. Bu kararı kendinize bırakıyor. Skype üzerinden yapılan görüşmelerde İngilizce dil bilginizin yeterli olup olmadığına karar vererek bir nevi belgeye ihtiyaç duymadan anlaşılabiliyor. Fakat bölüm ve fakülte bazında bazı programlar için TOEFL veya IELTS şartı olabilmektedir.

YÜKSEK LİSANSI YURT DIŞINDA YAPMAK İSTİYORUM NEREDEN BAŞLAMAM LAZIM ?

Öncelikle lisansınıza uygun bir alan bulmanız gerekmektedir. Kendi alanınızın dışında multidisipliner bir alana geçiş yapmak istiyorsanız örneğin : Bilgisayar mühendisliğinden mezunsunuz, elektrik elektronikte yüksek lisans yapmak istiyorsunuz, bu aşamada nokta atışı yapmanız gerekir. Çalışmak istediğiniz bölüme ait web sitesinden elektrik elektronik master programında araştırma yapan hocaların özel olarak çalıştıkları konular içerisinden uygun konuyu seçerek hocanın kendisiyle doğrudan irtibata geçmek en sağlıklısıdır. Eğer üniversite web sayfasında yukarıdaki gibi maksimum burslandırılacak öğrenci ilanına çıkmışsa işiniz daha kolay. Bu, bölümün veya hocanın size verebilecek bir bütçesi var demektir. İlana çıkılmamış programlar için hocanın sizi kabul etme şansı düşüktür. Yurt dışında bütçesi olamayan, aktif olarak bilimsel araştırma yapmayan hocalar genellikle öğrenci almazlar. Bu durum burslu yüksek lisans yapmak isteyenler için. Kendi parasıyla yüksek lisans yapmak isteyen kişiler doğrudan her sene açılan master degree programlarına online başvuru yapabilirler.

Size tavsiyem, gitmek istediğiniz üniversitenin bölümü, masterdan sonra doktoraya devam etmeden iş bulmak istediğiniz bir alandaysa (örnek : Mühendislik, işletme, hukuk gibi ) yurt dışını tercih edin. Bunun sebebi, etiket karşılığında kazanacağınız paranın verdiğiniz paraya değecek olmasıdır.

Türkiye'ye döndüğünüzde yukarıdaki alanlara benzer sektörler yurt dışı yüksek lisans nedeniyle sizi tercih edebilir. Bu durum diğer bir çok sektör için geçerli değildir. Örnek : Biyokimya, Biyoloji, Fizik, Astronomi, Edebiyat, Tarih, Coğrafya vb. Bu alanlarda parayla veya bursla yapacağınız yüksek lisans, ancak doktora da yurt dışında olacaksa bir nebze önemlidir ki bu sizi doktoraya kabul edecek üniversite için çok ciddi bir fark yaratmayacaktır. Bunun yerine Türkiye'de daha az maliyetle ve kendi dilinizde araştırmalar yapıp, bir yandan İngilizce dil bilginizi geliştirip, mümkünse bir kaç yayın yapıp doktora eğitimi görmeye yurt dışına gitmek daha avantajlıdır.



DOKTORA EĞİTİMİMİ YURT DIŞINDA YAPMAK İSTİYORUM NE YAPMAM GEREKİYOR ?

Öncelikle, bilimsel anlamda tam olarak ne konuda araştırma yapmak istediğinizi bilmek gerekiyor. Genel alanların dışında daha spesifik bir başlık belirlenmesi gerekir. Örnek: "Biyokimya / Biyofizikokimya / polimer teknolojisi / sentetik yapı polimer sentezi ve teorik yapı kimyası " gibi alanınızın net olmalı. Bu alanda bir çok üniversite ve araştırıcı bulabilirsiniz.  Araştırıcı ekibi yayınlarından bulmanız bu konuda kesin çözümdür. Sonrasında araştırıcıya bir motivasyon mektubu ile isteğinizi yazmanız gerekir. Yazacağınız kişi ekip lideri / PI (Principal Investigator) olmalıdır. Bunun dışındaki araştırıcılar genellikle e-mailleri anlamsız bulurlar. Sebebi bütçe yöneticisinin ekip lideri olmasıdır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Türk Gözüyle Finlandiya

Finlandiya ve Fin Kültürü