Finlandiya ve Fin Kültürü

1.Finler hakkında

Bir çok kaynak Finlerin soğuk ve sessiz insanlar olduğundan bahsetse de, samimiyet anlamında diğer ülke vatandaşlarından büyük bir farkları yoktur. Genel anlamda Avrupa kültürünü ele aldığımızda Türk kültüründe var olan bir çok gereksiz samimi olma durumu Avrupa kültüründe zaten mevcut değildir.

Genel anlamda Finlandiya'da yaşayan göçmenlerin hep yakındıkları şeyler Finler çok sessizdir, soğuktur. Bu tamamen bulunduğunuz ortama göre farklılık gösterir. Kaldı ki, biraz öz eleştiri yapmakta fayda var. Kısacası Finler hep söylendiği gibi uzak ıssız insanlar değillerdir. Arkadaşlık statüsü kazanmak için karşılıklı güven ve istek ortamının oluşması için gerekli zamana ihtiyaç vardır.

2. Finlandiya'da yaşam

Oulu, Finlandiya'nın en kuzeyinde bulunan şehirlerinden biridir. Oldukça küçük bir yüz ölçümü ve az miktarda nüfus yapısı vardır. Hafta içi mesai saatlerinde dışarıda insan bulmak zordur. Çok sakin bir yaşam düzeni olan bu küçük şehir, mayıs ayında baharın gelmesiyle ve bunu destekleyen festivallerle canlanır. Cuma geceleri ve cumartesi geceleri insanlar genelde dışarıda olmayı tercih ederler. Halkın tek eğlencesi olan ve tek bir araya gelebildiği konserler ve festivaller çok sakin bir havada geçmektedir.





Oulu Tiro Police Statue



0 Celcius


3.Ekonomi ve Yemek kültürü

Finlandiya'da yaşamın pahalı olduğundan sıkça bahsedilir fakat, neye ne kadar ihtiyacınız olduğunuzu biliyorsanız sorun yok. Bazı ücretler:

330 cl Bira : 3,5€ -5 €
Bacon : 2,5-4 €
Peynir: 3-6 €
Ekmek vs : 2 €
Pizza : 4- 6 €
Yumurta 6 lı : 3€

Bu ücretleri Türk lirasına çevirerek pahalı algısına düşmeyin çünkü Erasmus+ da Finlandiya aylık 500€ ile desteklenmektedir. Aileden gelecek 100-150 € yardımla oldukça pratik yemeklerle geçinebilirsiniz. okulun yemek hizmeti çok iyidir. Oulu üniversiteside öğle yemeği 2,60€ dur. ve açık büfedir. Eğer çok sabit bir damak tadınız varsa biraz ilginç gelebilir fakat dünyayı keşfetmenin ilk ayağı sayılan Erasmus programına katılan bir öğrencinin bir çok farklı "şeye" açık olması lazım ki gelişebilsin, karşı kültüre ait olan herhangi bir şeyi denemekten kaçınmasın. Ve Yemek kültüründe bir Türk'e ilginç
gelebilecek olan madde, süt. Finler her yemeğin yanında süt içebilirler. Ve bir zaman sonra anlayacaksınız ki hiçte fena değil :)

Bazı örnekler:

Klasik bir okul yemeği. (Patates, Kırmızı et, salata (özel sosla) süt veya kefir)

Patates püresi, Geyik eti, Ekşili dağ yemişi (kırmızı olan) Turşu

Fırında patates ve özel salata

Dev pizza :)
Balık-salata, süt/kefir

4. Fin evleri











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Türk Gözüyle Finlandiya

FİNLANDİYA'DA YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA EĞİTİMİ